Noteringar |
- Inspector
Sevelius, Johan Jacob
(Ca. 1682-1738)
Familie
Ægtefæller/børn:
Dahlberg, Christina
Sevelius, Axell Erick+
Sevelius, Johan Jacob
Født: Ca. 1682
Ægteskab: Dahlberg, Christina
Død: 1738, Skönabeck, Mjälby, Blekinge, Sverige i en alder af ca.
56 år
Begravet: 5 Sep. 1738, Mjällby Kyrka i Sverige
Generelle notater:
Han var tilsyndeladende gift med Christina Dahlberg.
Inspector Herr Joh. Sevelius i Skönabäck 56 år.
Andre af deres børn :
1. Marija Elizabeth Sevelia Jungfru på Schönabeck gift med
Inspector hr Hatthias Haan fr. Jordbärga godtz i Skåne den
13-11-1740
2. Ebba Sophia Sevilia Jungfru i Skönabeck gift med Jackt,
Lieutnant Hr. Erhard Christensson Malmberg i Carlshamn den
14-01-1743.
Jackt: Lieutnanten wid Carlshamns Stora SiöTulls Cammare Wällb-de
Hr. DygdEdla Jungfru.
3. Anna Abelonoa Sevelia Jungfru i Skönabeck gift med Handelsman
hr Casten Alm Carlshamn den 04-12-1747.
Begivenheder i hans liv:
1. En samtids historie: Skönabeck, Mjälby, Blekinge, Sverige.
Fra Nättidningen RÖTTERs Anbytarforum.
Angående fråga om "Skinnebäck" under Jämshögs socken.
Skinnebeck, senare Skönabäck, var en frälsegård med anor från medeltiden. Gården har haft skiftande öden och många ägare, bl.a. Thott-Trolle, Gyldenstierne-Ulfstand, Gersdorff, Svave etc. Den sistnämnde var inflyttad från Göinge.
Skönabäck kom att tillsammans med 33 andra gårdar på Lister ingå i "Bornholms vederlag". Under åren 1662-1680 var dock detta vederlagsgods förpantat till Ebbe Ulfeldt som säkerhet för ett stort lån till kronan. Källa: Listers och Sölvesborgs historia, Hans Milton.
1702 friköpte Jacob Segerdahl(1660-1724) Skönabäck med tillhörande in- och utgårdar i Blekinge. Segerdahl blev 1701 överinspektor för salpetersjuderiverken i Skåne, Halland och Blekinge. Vidare
generalgevaldiger vid fältmarskalken greve Magnus Stenbocks arme' i Skåne(1710). Han adlades von Segerdahl 1719.
Efter Segerdahls död 1724 kom gården i familjen Dahlbergs ägo. Nils Gabrielsson Dahlbergs hustru Ebba Apollonia var syster till Jacob Segerdahl. Mangårdsbyggnaden brann ner 1722 men
återuppfördes efter något år.
Skönabäcks herrgård var belägen nära stranden mellan fiskelägena Hällevik och Nogersund. Av gården återstår inget i våra dagar, men namnet Skönabäck lever kvar. Om man åker till Hälleviks camping eller till Mjällby AIF:s fotbollsplan Strandvallen, passerar man den plats där gården en
gång låg.
I Miltons bok anges en annan möjlig tolkning av namnet Skinnebäck. Skinne i betydelsen "skinn".
Mera om Skinnebäck/Skönabäck:
Helt riktigt är att Owenius Leopold(1685-1726) bodde här tillsammans med hustrun Elisabeth Dahlberg (död 1733). Finns någon dokumentation om mordet på Leopold?
Gården drevs sedan av Elisabeths syster, Chrestina(data saknas) och hennes make Johan Jacob Sevelius(1683-1738). De fick sex barn.
1765 övertogs gården av överstelöjtnanten och adelsmannen Lorentz Benedikt Gyllenpamp(1713-1785). I slutet av 1700-talet brukades den av Gyllenpamps dotter Anna Beata Catarina(1764-1797) och hennes man kaptenen Ebbe Ludwig Rosentwist(1754-1821). I N H Sjöborgs "Blekings historia och beskrifning" från den tiden läses:
"Skönabäck har verkligen en skön belägenhet vid en bäck nära sjöstranden. Här är ett vackert trähus av två våningars höjd jämte trädgård. Åkern är sandig, ängen giver omkring 100 lass hö;
betesmarken är god och tillräcklig; ek- och surskog finnes till husbehov. Gården har en vattenkvarn, ett fiskläge, som giver lax och ål, fyra arbetsbönder, som brukar frälsemark i Hörby och Hosaby, som brukas under gården".
Nedanför kvarnen låg en karpdamm och i dess närhet "Skönabäcks källa" ur vilken man kunde dricka hälsosamt vatten.
1796 såldes gården till tre hemmansägare i Hörby för drygt 8.000 riksdaler rgs. Stamhemmanet var på cirka 420 tunnland. Lagfart erhölls samma år för 24 hörbybönder.
Manbyggnaden revs senare och såldes till en person i Karlskrona.
I våra dagar läser eleverna vid Nogersunds skola med intresse om det gamla Skönabäck. I många år har man anordnat "Skönabäcksdagen" med musik, folkdans, krönikespel mm.
Till Folke Johansson.
Owe Leopolds död finns gott beskriven i Vånga dödbok den 18/11 1726. Sen finns rättegången i Fjälkinge Willands Härad på rulle Kl 2996 eller Kl 2997, jag kan inte säga riktigt vilken. De finns på
Kristianstads bibliotek och de lånar ut rullarna på fjorton dagar i taget. Rekvirera dem över dit bibliotek.
Sen får jag tacka för de många fina uppgifterna och tipsen från dig.
MVH Karl-Erik Aronsson
Mordet på Leopold fortolket af Karl-Erik Aronsson.
Førrtydligande till Folke Johansson.
Rättegången över mordet på Leopold finns på rulle Kl 2996 och diarienr är 114. Rättegången började den 7 nov. 1726. Det var Leopolds dräng som sköt honom, delvis påhejad av Leopolds
hustru Elisabeth Dahlberg. Men den största skulden hade Leopold själv. Han var marinläkare i svenska flottan under svensk-ryska kriget 1710-1714, då Sverige förlorade 250000 man och Finland.
Han var säkert mentalt skadad och misshandlade sin hustru, vilket gjorde att hon startade en komplott med drängen att skjuta mannen.
Min mor som i dag skulle vara mer än hundra år växte upp hos sin farmor som berättade skrönor för henne. Bl.a. var det en skröna om herremannen som hade till sitt nöje att misshandla sin hustru och pigan brukade vara med och skratta.
Denna skröna har varit anledningen för mig att utreda fallet med Leopoldmordet. Läs rättegången så finner du pigan Svenborg som i ina vittnesmål ville svärta ned sin husmor.
Domen mot drängen föll den 11 jan.1727 vid tinget i Fjälkinge, där han dömdes till döden och stegling. Änkan fick även ett straff hon miste sina barn och sin egendom. Men hon klarade livet fast hon fick tillbringa sitt återstående liv i "ensamhet i yttersta desperation" som det står. Mest troligt var det hennes bror kapten Gabriel Dahlberg med eget kompani i Landskrona som var hennes
räddning när han ställde upp som "godeman" för henne.
Hon dog på julafton i sitt hem i Blistorp i Näsum men begravdes i Vånga kyrka i Leopoldarnas grav den 15 januari 1734 utan "likpredikan", allt noterat i Vånga dödbok. Deras gravstenar är uttagna ur kyrkan vid en reparation. De står numera vid stenmuren vid kyrkogården. Detta var en skröna med verklighetsbakgrund, det beklagliga är att sådana har börjat glömmas bort, endast historier med
dansbandsfylla och snusdosslagsmål håll kvar i minnen.
MVH Karl-Erik Aronsson
Johan blev gift med Christina Dahlberg. (Christina Dahlberg blev født før 1690 og døde efter 1720.)
källa swe-gen.se nr224
|